4 marca 2019

Apel o ograniczenie aktywności turystycznej w porze nocnej na terenie TPN

W ostatnim czasie odnotowano zwiększoną aktywność turystów pieszych wędrujących po tatrzańskich szlakach nocą oraz skiturowców chodzących po nartostradach i trasach narciarskich. Takie zachowania nie są obojętne dla tatrzańskiej przyrody. Przypominamy, że ograniczenie poruszania się od zmierzchu do świtu, po obszarze Tatrzańskiego Parku Narodowego obowiązuje od 1 marca do 30 listopada.

Dlaczego nie można chodzić po szlakach nocą?
Kiedy myślimy o zwierzętach prowadzących nocny tryb życia, na ogół mamy przed oczami sowy i nietoperze. Tymczasem lista „nocnych” gatunków jest bardzo długa. Są wśród nich też takie, które widujemy w ciągu dnia: większość gryzoni, kuny, gronostaje, łasice, ryjówki, jeże, borsuki, wilki, niedźwiedzie, dziki, sarny i jelenie. Dla gatunków „dziennych”, w tym dla przeważającej części ptaków wróblowatych, noc jest nie tylko czasem odpoczynku, ale także wzmożonej czujności z racji naturalnych zagrożeń (wysoki poziom drapieżnictwa).
W tej sytuacji szczególnie ważnym zadaniem dla TPN jest zapewnienie dziko żyjącym zwierzętom możliwie najlepszej ochrony przed zakłócającymi ich spokój ludźmi. W okresie wczesnowiosennym kwestia ta jest tym bardziej istotna, ponieważ wiele gatunków zwierząt odbywa gody, a ciężarne samice przygotowują się do porodu.

W polskich Tatrach istnieje bardzo gęsta sieć szlaków turystycznych (275 km). Blisko 96% powierzchni Parku znajduje się nie więcej niż kilometr od szlaku. Biorąc pod uwagę duży ruch na szlakach (do TPN wchodzi ponad 3 mln turystów rocznie), sytuacja zwierząt nie jest komfortowa. Ograniczenie poruszania się nocą obowiązujące od 1 marca do 30 listopada ma im umożliwić swobodne przemieszczanie się między miejscami żerowania a dziennego odpoczynku. Pamiętajmy, że wiele gatunków, m.in. wilki, niedźwiedzie, rysie i lisy w nocy chętnie wędrują szlakami. Świadectwem ich obecności są liczne tropy i odchody, które znajdujemy nad ranem.
 Zakaz wędrowania nocą jest także formą ochrony turystów przed konsekwencjami spotkania z niedźwiedziem. Nocą zwierzęta stają się zwykle bardziej agresywne, zaskoczony i przestraszony drapieżnik może być groźny. Według licznych obserwacji z różnych rejonów świata do większości niesprowokowanych ataków niedźwiedzi na ludzi dochodzi właśnie nocą.

Dziękujemy za wsparcie naszych działań.



Drukuj